П`ятниця, 26.04.2024, 09:14
| RSS

Головна » 2015 » Червень » 22 » Prihovaniy_ray
10:53
Prihovaniy_ray

Прихований рай

18 червня 2015 року

Оздоровчий комплекс Університету «Україна» «Петрівська слобода» запрошує на відпочинок

Світлини в альбомі: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.367014990155948.1073742098.131876770336439&type=3

 

«У  зимове надвечір’я  там,  де  привиди  й  повір’я

Ще  недавно  присідали  до  селянського  стола,

У зимове надвечір’я, там  іде  моє  Міжгір’я

У майбутнє дивне місто із прадавнього  села.

І  куди йому спішити?  –  У  селі простіше жити,

Вдосталь  свіжого повітря  і  веселої  води.

………………………………………………………

І  злітаються  в  Міжгір’я вечорами всі сузір’я,

І  краса  така навколо,  хоч ніколи  не  вмирай».

 

(Петро Скунць, міжгірський поет, лауреат літературних премій

імені Д. Вакарова та А. Малишко, Національної премії імені Тараса Шевченка).

 

Чи відчували ви себе птахом? Коли летиш над землею, охоплений дивної чистоти повітрям, а під тобою стрімко пропливають сині гори, смарагдові ліси та сніжно-білі пухнасті хмари?

Саме таке захопливе відчуття з’являється та ще довго тремтить у серці, коли потяг стрімко перетинає карпатський перевал, і вже за якусь годину ти опиняєшся в зовсім іншому просторі буття – за Карпатами, тобто – у Закарпатті.

Хто хоча б один раз побував у Закарпатті, знає, як зачаровує та хвилює ця земля. Це ще одна родзинка нашої неньки України, ще одне її надбання від Бога…

Закарпаття (у сиву давнину − Підкарпатська Русь, потім − Карпатська Україна, а тепер – Закарпатська область України) − то край, що займає трохи більше двох відсотків усієї території України і лежить на самому південному заході нашої держави, у самісінькій географічно Центральній Європі, обіймаючи південне узбіччя Карпатських гір і прилеглу до них низовину, розташовану в басейні ріки Тиси.

А ще то чергова українська прикордонна земля, яка межує аж із трьома країнами: Словаччиною, Угорщиною та Румунією.

Найбільшим багатством нашого Закарпаття є, звичайно, ліси, територія яких складає більше ніж півмільйона гектарів! Головні породи закарпатських дерев – бук, смерека, дуб і ялиця.

Славен цей край своїми прохолодними гірськими річками, мінеральними джерелами і цілющими термальними водами.

Хоча б раз у житті не побувати в Закарпатті − то не знати свою Україну.

Цей край – одна з різнобарвних пелюсток нашої квітки-неньки, частинка її великої душі, яскравий орнамент на мапі нашої багатокольорової країни.

Кожен із нас знайде там щось своє, те, що не тільки збагатить наше пізнання власної держави, а ще й залишиться вічним скарбом у потаємних куточках душі.

Закарпаття об’єднує тринадцять районів із більше ніж півтисячею сіл і з майже півсотнею міст та містечок. Обласний центр цього західного краю – старовинне місто Ужгород, а найбільшими закарпатськими містами є історично та ще й рекреаційно знамениті Мукачево, Берегово, Хуст, а також районні центри − Свалява, Іршава, Тячів, Виноградів, Рахів, Чоп, Перечин, Великий Березний, Воловець і Міжгір’я.

Саме у Міжгір’ї, одному з найчистіших регіонів України, захованому глибоко у смарагдових горах, знаходиться сучасний оздоровчий комплекс Університету «Україна», який має назву «Петрівська слобода».

Це унікальний екологічний курорт. На околиці мальовничого селища Міжгір’я, просто посеред розкішного лісу, в оточенні гір стоїть затишний готель, поруч знаходиться триповерхова дерев’яна колиба – ресторан «Квасур», де можна спробувати чудові страви національної закарпатської кухні та послухати гру й етнічні співи троїстих музик.

У «Петрівській слободі», окрім чистого гірського повітря, є все для затишного та комфортного відпочинку сучасної людини – каміни, мангали, тренажерна зала, сауна із закритим басейном та джерельною (!) водою, настільний теніс і стоянка для автомобілів.

Ви зможете отримати послуги професійного масажиста, покататися верхи, а також досхочу насолодитися лісовими прогулянками, під час яких можна (і навіть треба!) назбирати ягід, грибів та усіляких цілющих трав.

Поруч із оздоровчим комплексом «Петрівська слобода» протікає, співаючи лагідну колискову, гірська річка Прогудна, а звивиста лісова стежка всього за кілька хвилин приведе вас до чудової лісової галявини із насиченим пахощами глиці повітрям, а також до одного з багатьох мінеральних джерел Квасівського урочища Міжгір’я.

Місцеві мешканці називають свою воду квасом, і доки її не спробуєш, не розумієш, чому. Але після першого ж ковтка одразу все «стає на свої місця», адже ця вода, народжена міжгірською землею, має типові для квасних напоїв бульбашки та солодкуватий присмак.

А ще вона дуже насичена залізом, від чого навіть каміння біля джерел «квасу» має яскравий помаранчевий колір.

Звичайно, як і будь-яка мінералізована вода, міжгірський «квас» має свої характеристики. Для людей, які страждають на залізодефіцитну форму анемії, вона стане справжніми чудодійними ліками.

Директор «Петрівської слободи» Іван Юрійович Канюк, досвідчений лікар, фахівець із санаторно-курортного лікування, надасть вам професійну консультацію та допомогу, порадить, як вам харчуватися із користю саме для вашого здоров’я.

До ваших послуг також цікаві екскурсійні програми, адже неподалік від «Петрівської слободи» знаходяться знамениті озеро Синєвир, водоспад«Шипіт» і село-музей Колочава.

Влітку ви можете отримати у прокат велосипеди, а взимку – лижі та санчата.

Прихильники гірських лиж можуть скористатися найближчими двокрісельними чи бугельними підйомниками, розташованими в селах Пилипець (північний схил гори Гимба), Подобовець та Ізки. За наявності природного снігу в селищі Міжгір’я відстань від комплексу до схилу складає не багато - не мало – сім кілометрів.

До речі, мешканці Міжгір’я – спокійні та доброзичливі. Вони охоче нададуть вам поради щодо збору трав та інших дарів лісу. У них ви зможете придбати незрівняні за своїми смаковими якостями екологічно чисті м’ясо, сало, смачні сири, форель, гриби (особливо білі!), ягоди, вина, трав’яні чаї та, звичайно, цілющий гірський мед.

А ще ви здивуєтесь, дізнавшись, що «верховинцями» називають мешканців Міжгір’я, адже живуть вони «у верхах», під горою Миджа. (Пригадуєте українську народну пісню «Ой, на горі білий камінь, ку-ку-ку»? Це про них.). А у Верховині Івано-Франківської області, в самому серці Карпат, мешкають гуцули. Ось такі цікаві етнічні нюанси…

Оздоровчий комплекс Університету «Україна» «Петрівська слобода» гостинно запрошує на відпочинок: www.psloboda.at.ua.

Саме тут на вас очікує дивовижний, прихований глибоко в карпатських горах земний рай.

 

Підготувала Олена МЕЛЕНЕВСЬКА

Переглядів: 4439 | Додав: Admin_PSloboda | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Погода
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Календар
«  Червень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Наше опитування
Звідки ви про нас дізналися?
Всього відповідей: 362
Статистика
счетчик посещений