Середа, 19.09.2018, 22:08
| RSS

Нижнє Селище

 

060705164954Нижнє Селище (укр Ніжнє Село; венг. Alsoszeliscse) — село в Хустському районі Закарпатської області України. Розташоване в 15 км. від районного центру і залізничної станції Хуст.

У межах села тягнеться унікальна і єдина в Європі природо-охоронна територія — «Долина нарцисів». Через село протікає річка Хустець, яка поблизу Хуста впадає в річку Ріка.

Якнайлегша дорога до Нижнього Селища — об'їзною дорогою на Хуст, у напрямку Міжгір'я (автотрасою Р-21) до с. Іза, а звідти повернувши праворуч прямуємо в село.

Перша згадка про Нижнє Селище в історичних документах відноситься до 1455 р.


PICT1224.JPGУ 1994 р. в селі Нижньому Селищі була відкрита приватна сироварня (поки єдина в Україні). Швейцарська організація, що займається соціальними проектами, допомогла місцевому населенню зі спорудженням сироварні, закупівлею і встановленням устаткування, очисних споруд, із навчанням персоналу. Тепер сир тут виробляється з екологічно чистого закарпатського молока за швейцарською технологією, без вживання консервантів і добавок. Оскільки «Селиська сироварня» є соціальним проектом, то молоко принципово не приймають у фермерських господарств — лише у звичайних мешканців цього села і ще п'яти навколишніх. Виробляють сир трьох сортів: «Селиський», «Хуст» і «Нарцис Карпат».

PICT1236.JPGУже декілька років мешканці околиць Нижнього Селища Хустського району Закарпаття щодня шикуються у довгу чергу перед сироварнею колишнього вчителя математики Петра Пригари. Кожен із них здає йому по 7–8 л молока, отримуючи за це понад 200 грн на місяць. А вчитель варить справжній швейцарський сир.

Щодня сироварня переробляє дві тонни молока. На один кілограм фірмового ”Селиського сиру” йде 10–12 літрів.



PICT1251.JPGОдноповерхова будівля сироварні стоїть у самісінькому центрі Нижнього Селища. Задоволені всі: і місцеві, які отримали серйозне джерело доходу у себе вдома, і господарі сироварні — адже високоякісна продукція миттю розлітається, і туристи, які можуть на власні очі спостерігати за процесом «народження» сиру.

На дерев’яних стелажах рядочками лежать невеликі білі й жовті кружальця сиру. Панує різкий кисло-пряний запах, спочатку навіть неприємний. Тут сир дозріває. Що світліший — то молодший, а темніший — зрілий, дорогий. У підвалі постійно вогко, температура +14°С, стеля вкрита пінопластом — для термоізоляції.

Серед зали стоїть тумба з нержавіючої сталі — це машинка для стирання з сиру плісняви. Поки голівки дозрівають на полицях, вони вкриваються шаром грибка. Його треба зачовгувати.


PICT1235.JPGУ спеціальному котлі молоко пастеризується та охолоджується до 38 градусів, додається сичужний фермент, вироблений зі шлунку молодого теляти, який сквашує молоко. Масу підігрівають, за годину - зціджують у спеціальні форми, які ставлять під прес.

На смак свіжий сир нагадує звичайний, утім завдяки технології дозрівання, відточеної століттями, за кілька місяців з нього вийде твердий "швейцарець” із пікантним присмаком. Після соляної ванни голівки викладають на дубові дощечки й відправляють у підвал, де сир дозріває від трьох місяців до року.

Найдовше, півроку, в підвалі лежить сир сорту "Селиський". За цей час він стає аж коричневим. Є в господаря і колекція сирів, які лежать по кілька років. Вони не продаються. Ними сировар частує гостей. Сири, що лежать дуже довго, робляться дуже тверді.

Вартість екскурсії з дегустацією в 2009 р. — 20 грн. з людини. Приїжджати потрібно до 16:00 години, а ще краще вранці, коли відбувається процес сироваріння. Під час екскурсії детально розповідають і показують технологію створення сиру. Потім пропонується дегустація декількох сортів із вином. Після цього можна купити вподобаний сорт просто на місці.

Нижнє Село славиться також популярною етно-групою «Гудаки». Ансамбль складається з 8 членів. «Гудаки» не часто виступають на Україні, тоді як закордонні гастролі є для них регулярними: Швейцарія, Франція, Італія, Німеччина і тому подібне Перший альбом вийшов у 2003 р. під назвою «Гудаки». Далі, в 2006 р. послідував наступний диск. А в 2009 році у рамках проекту «Музичні вечори в Золотих Воротах» 1 жовтня в м. Києві «Гудаки» презентували нові творчі роботи і третій альбом «Гудаки не Люди».

«Гудаки» виконують лише народну музику без аранжування, вони грають і співають народний фольклор таким, яким він є.

У селі збереглася архітектурна споруда XVII ст., побудована в гуцульському стилі, — церква Св. Матері Параскеви.

UA-Reporter.com


Погода
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Календар
«  Вересень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Наше опитування
Звідки ви про нас дізналися?
Всього відповідей: 356
Статистика
счетчик посещений